Τα στεγνοκαθαριστήρια και οι άνθρωποί τους

Στεγνό καθάρισμα είναι οποιαδήποτε διεργασία καθαρισμού για ένδυση, τα  υφάσματα και τα δερμάτινα, χρησιμοποιώντας έναν χημικό διαλύτη εκτός του νερού. Ο χρησιμοποιούμενος διαλύτης είναι τυπικά το τετραχλωροαιθένιο (υπερχλωροαιθυλένιο), που η βιομηχανία αποκαλεί “perc (περκ)” ή “PERC (ΠΕΡΚ)”. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η αντικατάσταση του perc από νέους διαλύτες όπως ο KWL (υδρογονσνθρακας), ο SENSENE (τροποποιημένη αλκοόλη ), ο HIGLO κλπ. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό ευαίσθητων ρούχων που δεν μπορούν να αντέξουν τη σκληρή επεξεργασία ενός πλυντηρίου ρούχων και ενός στεγνωτηρίου ρούχων· μπορεί επίσης να εξαλείψει το επίπονο πλύσιμο στο χέρι.

Επάγγελμα του στεγνοκαθαριστή

Το επάγγελμα του στεγνοκαθαριστή ορίζεται ως το σύνολο των δραστηριοτήτων που περικλείουν τον πλήρη κύκλο καθαρισμού και φροντίδας ειδών ύφανσης (ενδεικτικά: ρουχισμός, παπλώματα, κουβέρτες, καλύμματα επίπλων).

Ο στεγνοκαθαριστής αναγνωρίζει και προμηθεύεται από το εμπόριο τα διάφορα είδη διαλυτών και ουσιών καθαρισμού και συντήρησης. Για την εργασία του χρησιμοποιεί και χειρίζεται ειδικά μηχανήματα, όπως επαγγελματικά πλυντήρια, αυτόματες και χειροκίνητες πρέσες, μηχανές συσκευασίας και συστήματα ταξινόμησης και αποθήκευσης των ειδών ύφανσης.

Συσκευασία
Συσκευασία

Διαχρονικά ο βασικός τύπος στεγνοκαθαριστηρίου στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, είναι η μικρή επιχείρηση με 3-5 εργαζόμενους και στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουμε οικογενειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, στην Ελλάδα σήμερα, το 96% των στεγνοκαθαριστηρίων είναι επιχειρήσεις που απασχολούν 1-3 εργαζόμενους, που τις περισσότερες φορές είναι ιδιοκτήτες και συμβοηθούντα μέλη.

Είδη κρεμάστρας
Είδη κρεμάστρας

Κατά τη δεκαετία του 1990 σημειώθηκε μια αύξηση του αριθμού των μεγαλύτερων σε μέγεθος επιχειρήσεων (επιχειρήσεις των 15-20 εργαζομένων, με κεντρική δομή και πρατήρια, σε αρκετές περιπτώσεις), όμως σήμερα ο αριθμός αυτού του τύπου των επιχειρήσεων συρρικνώνεται και παρατηρείται επάνοδος στην κλασική οικογενειακή μορφή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος του εξοπλισμού μιας επιχείρησης καθαρισμού είναι αρκετά υψηλό, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για την είσοδο νέων επαγγελματιών στον κλάδο, ιδιαίτερα σε συνθήκες γενικότερης οικονομικής ύφεσης.