Τα βαφεία – Η τέχνη της επαγγελματικής, πάσης φύσεως βαφής.

Μέθοδοι επεξεργασίας υφασμάτων στα βαφεία

Βαφή

Υπάρχουν πολλά είδη βαφής, ανάλογα με τη σύνθεση των νημάτων. Τα βασικότερα που χρησιμοποιούν τα βαφεία είναι :
  • η βαμβακερή βαφή,
  • η nylon βαφή,
  • η πολυεστερική βαφή,
  • η ακρυλική βαφή κ.α
vafeia
Βαμένα κουβάρια μαλλιού
Ο τρόπος με τον οποίο βάφονται οι ίνες των υφασμάτων είναι χημικός, δηλαδή οι χρωμοφόρες ομάδες των χρωμάτων συνδέονται με χημικούς δεσμούς με τις ίνες ή πραγματοποιούν χημικές αντιδράσεις με αυτές, με αποτέλεσμα όλες οι βαφές να έχουν άριστες αντοχές στο πλύσιμο, στο φως, στην τριβή και σε άλλες καταπονήσεις.

Λεύκανση

Λεύκανση ονομάζουμε την επεξεργασία κατά την οποία απομακρύνονται από τα πρωτογενή υφάσματα διάφορες φυσικές χρωστικές και παραφίνες, που υπάρχουν ως υπολείμματα στις φυσικές λευκές ίνες του βαμβακιού. Κάποιες φορές προστίθενται και οπτικοί λευκαντές, που ενισχύουν τη φωτεινότητα του λευκού.

Πλύσιμο-Μαλάκωμα

Περνώντας από όλα τα στάδια της παραγωγής μέχρι να φτάσουν στην τελική μορφή του έτοιμου ενδύματος, οι ίνες των υφασμάτων καταπονούνται και χάνουν την αρχική τους ελαστικότητα. Για το λόγο αυτό, πλένονται με μαλακτικές ουσίες για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.

Φινίρισμα

Φινίρισμα είναι η τελική επεξεργασία όπου τα υφάσματα μαλακώνουν, στεγνώνουν, σιδερώνονται, πακετάρονται και παραδίδονται έτοιμα προς κοπή.

Ενζυμοπαλαίωση-Ενζυμοπλύσιμο

Οι σύγχρονες επιταγές της μόδας θέλουν κάποια ενδύματα να φαίνονται παλαιωμένα, αμέσως μετά τη βαφή τους. Στο παρελθόν, για να επιτευχθεί αυτό, γινόταν επεξεργασία των υφασμάτων με πέτρα, με αποτέλεσμα την καταστροφή των ινών και κατ’ επέκταση των ενδυμάτων. Σήμερα, η μέθοδος αυτή αντικαταστάθηκε από την επεξεργασία των υφασμάτων με ένζυμα (ενζυμοπαλαίωση). Τα ένζυμα είναι δραστικές ουσίες που παράγονται από ζωντανούς οργανισμούς και κατατρώγουν τη βαμμένη ίνα σε διάφορα σημεία της, δίνοντας έτσι στο τελικό ένδυμα την εμφάνιση του παλαιωμένου. Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και στο ενζυμοπλύσιμο.