Όραμα, σχεδιασμός και υλοποίηση

Από τις αρχές του 2016, το νέο προεδρείο έβαλε ένα κεντρικό στόχο. Την επαναλειτουργία του επίσημου ιστότοπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στεγνοκαθαριστηρίων Ταπητοκαθαριστηρίων και συναφών επαγγελμάτων (Cleaningfed.gr). Οι σχεδιασμοί έγιναν, οι συνεργάτες επιλέχτηκαν προσεκτικά και μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 υλοποιήσαμε τον πρώτο βασικό στόχο μας. Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε από το μηδέν, σχεδιάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή στην αρχιτεκτονική της, ώστε να διευκολύνει την πλειονότητα των χρηστών. Οι πληροφορίες που αναρτήθηκαν, βρέθηκαν και διασταυρώθηκαν μετά από αρκετή προσωπική εργασία των ανθρώπων της Ομοσπονδίας μας, οι οποίοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, καθώς ασχολούνταν για πρώτη φορά με κάτι τέτοιο.

Από τον Φεβρουάριο, του 2016 είναι στον “διαδικτυακό αέρα”, ο επίσημος ιστότοπος της Ομοσπονδίας μας (Cleaningfed.gr). Φρέσκος, μοντέρνος, ευχάριστος και προ πάντων ενημερωτικός, όπως μας αναφέρουν συχνά στις συζητήσεις, οι συνάδελφοι που συναντάμε. Ανοίξαμε διαύλους επικοινωνίας με όλη την Ελλάδα και μέσω αυτού του βασικού μας εργαλείου, προσπαθώντας να συσπειρώσουμε και να ενημερώσουμε, κατά το δυνατόν, όλους τους συναδέλφους, αλλά και το ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για τα θέματα του κλάδου μας.

Πως εργαστήκαμε και τι πετύχαμε μέσα στο 2016

Η υλοποίηση του εγχειρήματος ήταν αρκετά δύσκολη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν πολλά. Μερικά από αυτά ήταν οι λιγοστοί πόροι που είχαμε να διαχειριστούμε αλλά και οι περιορισμένες μας γνώσεις, γύρω από το αντικείμενο. Βρήκαμε όμως αρκετούς υποστηρικτές, οι οποίοι πίστεψαν στις δυνατότητες που είχε μία τέτοια προσπάθεια. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας! Χωρίς την “εν λευκώ” συμπαράστασή τους, η δημιουργια του Cleaningfed.gr θα ήταν πολύ δύσκολη.

Η αρχή έγινε τον Μάρτιο, με την ανάρτηση του πρώτου μας άρθρου, όμως η εργασία δεν σταμάτησε εκεί. Ο στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μία ιστοσελίδα “ζωντανή”, η οποία θα ξέφευγε από τα στεγανά ενός ευρετηρίου συνεργατών, ή ενός καταλόγου πληροφοριών, πολλές φορές άχρηστες για τους περισσότερους, καθώς το τι είναι χρήσιμο για τον καθένα, διαφέρει από στιγμή σε στιγμή. Με όρεξη και αρκετές θυσίες από τον προσωπικό μας χρόνο, κάναμε συναντήσεις με ανθρώπους που γνώριζαν καλύτερα το αντικείμενο και δοκιμές με αναρτήσεις από διάφορα πεδία ενδιαφέροντος. Το ενδιαφέρον για προσφορά ήταν συγκινητικό. Μας βοήθησαν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, λέγοντας την άποψή τους ή ακόμα και βοηθώντας στην υλοποίηση κάποιων σταδίων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ανώτερο των αρχικών μας προσδοκιών. Περιμένουμε πάντα τα κείμενα ή τα σχόλιά σας είτε μέσω email, είτε μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook.

Οι επιδόσεις του Cleaningfed.gr  σε νούμερα

Το Cleaningfed.gr μετράει από την γέννησή του, 62 άρθρα και 11 σελίδες, τα οποία μετά την δημιουργία και την ανάρτησή τους, ανανεώθηκαν αρκετές φορές!

Από τις 23/3/2016 που αναρτήθηκε το πρώτο άρθρο, μέχρι και τις 31/12/2016 μετρήσαμε 2.233 επισκέψεις (περιόδους).

  • Μετρήσαμε 1.354 επισκέπτες (μοναδικούς) με ποσοστό επιστροφής σχεδόν 40% !
  • Μετρήσαμε 4.783 προβολές σελίδων !
  • Η μέση διάρκεια περιόδου σύνδεσης ήταν 02′ 28” !
  • Μετρήσαμε 2,14 σελίδες ανά επίσκεψη !

Συνοπτικά, από τις 2.233 περιόδους επισκέψεων, τα βασικά σημεία από όπου ήρθαν κατά κύριο λόγο οι επισκέπτες είναι :

  1. Οργανική κυκλοφορία μέσω Google, 795 (35,6%)
  2. Απευθείας, 588 (26,33%)
  3. Από το Facebook, 784 (35%)
  4. Από τον κατασκευαστή (creativityweb.gr), 18 (0,81%)

Πίνακες από το Google Analytics του Cleaningfed.gr για το 2016

Μετά το 2016 τι ?

Όλα αυτά συνέβησαν πριν καλά καλά κλείσουμε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ιστοσελίδας μας. Είμαστε ικανοποιημένοι για την πορεία αυτή, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της. Η επιτυχία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα νούμερα που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και στην μεγάλη απήχηση που έχει το εγχείρημα αυτό. Μιλήσαμε με συναδέλφους από πολλά σημεία της Ελλάδας και εισπράξαμε τον ενθουσιασμό, αλλά και την διάθεση για συμμετοχή στις προσπάθειές μας. Εξάλλου, ο τελικός στόχος, όλων αυτών των ενεργειών, οι οποίες απορρέουν και από τις καταστατικές μας δεσμεύσεις, είναι η σύσφιξη των σχέσεων των ανθρώπων του κλάδου και η επαναδραστηριοποίηση των ανθρώπων αυτών στους αγώνες για κοινές επιδιώξεις και κατακτήσεις.

Ο συνδικαλισμός στις μέρες μας, είναι δαιμονοποιημένος και πολλες φορές συνδεδεμένος μόνο με αρνητικές εικόνες. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι, ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί.Αυτό που δεν γνωρίζει ή δεν μπορεί να το καταφέρει η εκάστοτε μονάδα, το μπορεί ή το γνωρίζει η ομάδα. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές του ελληνικού επιχειρείν, πρέπει να βρούμε κοινούς τόπους και να θέσουμε συλλογικούς στόχους για το καλό του κλάδου.

Το πρώτο βήμα της επανένωσης και της επανασυσπείρωσης του κλάδου μας έγινε. Το 2017 ελπίζουμε να είναι μία χρονιά που αυτό θα γίνει ακόμη πιο εμφανές και ζητούμενο από περισσότερους συναδέλφους, πέρα από προσωπικές ή μικροπολιτικές επιδιώξεις. Πιστεύουμε πως όλοι μαζί, οι άνθρωποι του κλάδου του καθαρισμού μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Οι μεγάλοι στόχοι χρειάζονται και αρκετούς ανθρώπους να τους στηρίξουν, ώστε να υλοποιηθούν γρηγορότερα και προς την ορθή κατεύθυνση. Δεν περισσεύει κανείς!

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας μας ευχαριστεί όλους όσους συμπαραστάθηκαν στις προσπάθειες αυτές είτε ενεργά, είτε με το εξ αποστάσεως ενδιαφέρον τους, παρακολουθώντας τις εξελίξεις!

Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους!