Υπάρχουν δεξιότητες κλειδιά για την επιτυχία ενός επιχειρηματία. Είτε θέλεις να φαντάζεσαι τον εαυτό σας ως το επόμενο ατού της επιχείρησης , είτε ψάχνεις να ενισχύσεις την καριέρα σου, είτε ακόμη θέλεις να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση, σε αυτη την ανάρτηση θα βρείς τις δεξιότητες που χρειάζεσαι για την επιτυχία στην επιχείρηση.

 1. Ικανότητα να θέτεις στόχους (Goal setting)

  Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά, αν είσαι στην αρχή ενός πλάνου, θα πρέπει να γνωρίζεις τι θέλεις να επιτύχεις. Να ανοίξεις ένα καθαριστήριο; Να ανοίξεις υποκατάστημα/πρατήριο καθαρισμού; Να εισάγεις στην αγορά μία καινούρια υπηρεσία; Θα πρέπει να ξέρεις πώς να ορίσεις έναν εφικτό στόχο. Ο ορισμός του στόχου αυτού είναι κρίσιμος. Βοηθώντας την επιχείρησή σου, να αναπτυχθεί σωστά, θα πρέπει ο στόχος αυτός να είναι σε λογικά πλαίσια, δηλαδή εφικτός, αλλά και φιλόδοξος ταυτόχρονα.

 2. Αυτοπροβολή

  Το να γνωρίζεις πώς να προωθήσεις τον εαυτό σου, είναι ζωτικής σημασίας για την καριέρα σου. Το να το κάνεις χωρίς να ακούγεσαι σαν αλαζόνας ή σαν υπέρ του δέοντος μετριόφρων, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, θέλει αρκετή δουλειά και προπόνηση. Σχεδόν κανείς δεν θέλει να μιλάει για τον εαυτό του και αυτός είναι ο λόγος που το κάνει πιο δύσκολο.

 3. Παιδεία

  Θα πρέπει να χρησιμοποιείς ορθά την γλώσσα μας και να μιλάς σωστά ελληνικά. Το να επικοινωνείς με σαφήνεια και προσοχή είναι ζωτικής σημασίας, για την συνεννόηση με τον εκάστοτε πελάτη και την αποπεράτωση του αναληφθέντος έργου. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείς καλές κοινωνικές σχέσεις και εμπιστοσύνη.

 4. Μαθηματικές Γνώσεις

  Η γνώση των μαθηματικών είναι πολύ βασική. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις άπταιστα την άλγεβρα και την γεωμετρία για να πετύχεις σε μία επιχείρηση. Αλλά το να έχεις μια εκτίμηση των πραγμάτων όπως, τα μεγέθη, τα ποσοστά, οι αναλογίες και οι μέσοι όροι, το πώς να ερμηνεύσεις τα δεδομένα και να κατανοήσεις στατιστικές μελέτες, είναι ανεκτίμητης αξίας.

 5. Νομικά θέματα

  Μια γνώση του αντίστοιχου νόμου μπορεί να βοηθήσει την επίλυση προβλημάτων που φαντάζουν βουνά. Βοηθάει στην αποφυγή αχρείαστων συγκρούσεων, στη βελτίωση της αναλυτικής σκέψης και στο να αποφύγεις βαριά, νομικά πρόστιμα. Η γνώση των νομικών πλαισίων, όσο το δυνατόν καλύτερα, μπορεί να συνδράμει και στον σχεδιασμό της υλοποίησης σχεδίων.

 6. Ικανότητες στην διαχείριση έργου (Project Management)

  Μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες είναι η γνώση για σωστή διαχείρηση του φορτίου εργασίας, του ημερήσιου προγραμματισμού, ο ορισμός μίας επιτυχημένης διαδικασίας που ακολουθούν οι παραγγελίες κτλ. Η αποτελεσματική διαχείριση του εκάστοτε έργου μπορεί να σου εξοικονομήσει χρόνο, χρήματα και μερικές φορές να διώξει το περιττό άγχος.

 7. Ανάπτυξη μάρκας/φίρμας (Brand Development)

  Τι είναι αυτό που κάνει εσένα ή την επιχείρησή σου, να ξεχωρίζει; Τι σύμβολα χρησιμοποιείς και πώς αυτά επιδρούν στους πελάτες σου; Τι τόνο της φωνής χρησιμοποιείς όταν μιλάς στους πελάτες; Αυτά και άλλα πολλά, είναι ερωτήματα που θα πρέπει να έχεις καλές απαντήσεις, αν θέλεις να έχεις ένα αξέχαστο εμπορικό σήμα, και μια επιτυχημένη επιχείρηση.

 8. Γνώση για τον κλάδο που προσπαθείς να επιχειρήσεις (Industry Awareness)

  Εάν σκοπεύεις να ξεχωρίσεις, θα πρέπει να γνωρίζεις καλά, την επιχείρησή σου, τις επιχειρήσεις του χώρου σου (τους ανταγωνιστές σου), τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και πολλές άλλες κρίσιμες λεπτομέρειες. Αυτό προϋποθέτει βαθιά γνώση, του αντικειμένου της εταιρείας σου, της αγορά στην οποία αυτή συμμετέχει και τις βιοτεχνίες/βιομηχανίες που έχεις από πίσω σου.

 9. Δικτύωση (Networking)

  Σχηματίζοντας σταθερές σχέσεις με άλλους επαγγελματίες και επιχειρηματίες είναι πολύ σημαντικό. Μπορείτε να αλληλοβοηθηθείτε με πολλούς τρόπους. Είτε πρόκειται για το που να απευθυνθείς για συμβουλές ή να βρεθεί μία χρήσιμη επαφή, είτε ακόμη για την εξεύρεση καλύτερων και φθηνότερων προμηθευτών. Η δικτύωση αρκετές φορές αποδεικνύεται σημαντικότερη από πολλές άλλες δεξιότητες.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο για τις δεξιότητες κλειδιά για την επιτυχία ενός επιχειρηματία εδώ